Nuffnang Ads

Thursday, March 21, 2013

Beza ESP & Soya Biasa

Assalamualaikum...

Sejak akhir-akhir ni..ramai sangat yang bertanya dan meragui khasiat ESP dan menyamakan dengan sumber soya biasa. Jadi berikut adalah sedikit summary dan pemahaman supaya setiap kita yang ambil ESP mengambilnya dengan ilmu dan dengan ilmu itu baru kita yakin dan bila yakin baru laa khasiatnya akan betul-betul terserap dan diserap sepenuhnya oleh badan dan memberikan hasil yang kita inginkan...makan tanpa ilmu tak bermakna apa-apa malah akan memberikan impak yg tak bagus sebab kita akan mudah goyah dan ketidakyakinan itu sendiri akan memungkinkan kita tidak mendapat khasiat yang sepenuhnya dari apa yang kita makan dan ambil...




ESP ialah protin..kenapa protin penting?

Sebab PROTEIN adalah makanan terpenting untuk badan kita. Tubuh badan kita terdiri daripada protein seperti tulang, kulit, rambut, otot-otot, organ-organ, plasma, antibodi, enzim, hormone, haemoglobin dan sel-sel. Keseluruhan sel-sel (anggaran jumlahnya 60 trillion) yang membentuk tubuh badan, semua bergantung kepada protein untuk menjalankan fungsinya seperti


  • membina sel-sel baru
  • menggantikan tisu-tisu badan yang lama atau tua dengan tisu-tisu yang baru
  • menggantikan tisu-tisu yang rosak atau cedera dengan tisu-tisu yang baru


APA yg BEST tentang ESP? ESP merupakan Sumber “Protein Lengkap” dengan 9 amino asid penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan dan sukar diperolehi dari diet seharian. Berasaskan tumbuhan (non-GMO soya) yang semulajadi, rendah lemak dan bebas kolesterol. ESP juga TERBUKTI secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya untuk kehidupan yg aktif, di samping membantu mengekalkan kepejalan otot, pemulihan tisu badan dan fungsi enzim dan hormone yang sempurna. ESP juga membantu mengekalkan paras gula yang normal dalam darah. Kandungan lemak dalam ESP sangat minimum iaitu (1gm) dan tanpa laktosa di mana kadar penghadaman yang tinggi dan diserap terus ke dalam darah. Apa yang paling penting, ESP tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna dan pengawet, Mengandungi 5 vitamin B, 2 mineral dan 8 gram karbohidrat untuk tenaga.

Kelebihan ESP menjadikan kulit muka cantik, halus, gebu dan berseri, bantu hilangkan parut jerawat di muka, memberi tenaga berpanjangan, menjadikan badan semakin sihat dan kurang letih, menganjalkan kulit dan menganjalkan kembali payudara yang kendur, cepat kenyang dan membantu dalam pengurusan berat badan. ESP juga menyokong kesihatan imunisasi badan, mengawal paras kolesterol dan menyokong kesihatan jantung dan prostat.

ESP jika diambil bersama supplement-supplement lain akan bantu penyerapan yg lebih baik semua supplement yang kita ambil..cepat menyerap dan kesan yg lebih baik berbanding mereka yg tak ambil bersama ESP.

part tu sure dah tau kan..so..nak tau kenapa ESP soya BERBEZA daripada soya biasa?? JOM BACA 7 KRITERIA PENTING ESP :

INFO : Produk -ESP - 7 kriteria/panduan/guideline utk memilih suplemen SOY PROTEIN

  1. Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic
    Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic? Sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan. Dan dari segi kajian, sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates. Jadi amatlah penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ini.
  2. Soybean tu mestilah Non GMO (tak dihasilkan secara genetic)
    Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered? Sebab secara umumnya, soy bean yang dari jenis genetic ni adalah murah untuk dihasilkan (ini lebih kurang macam vitamin sintetik dan vitamin natural) dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos, semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian, toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan di dalam sel tumbuhan
  3. Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu
    Ni ciri yang amat penting, badan memerlukan ke semua 9 asid amino untuk menghasilkan hormon, jus penghadaman, antibodi, dan enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped
  4. Dalam proses pembuatan soy isolate, soy flakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol
    Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dengan alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru-paru,etc..Isoflavones juga bermanfaat dalam penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang
  5. Bahan anti-thyroid / anti-growth substance mesti disingkirkan
    Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance, sedangkan kalau kekurangan bahan-bahan ini akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.
  6. Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan
    Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result
  7. Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?
    Kajian / artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang. Dan oleh yang demikian, unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu. Kebanyakan pengusaha / pengeluar protein tidak menambah cukup kalsium

Sumber: mamafaiz


* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

xoxo,

Najah
Shaklee Independent Distributor [ID: 893828]
najahsalwa@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019.676.8776