Nuffnang Ads

Monday, May 12, 2014

Down South: Wedding & Muar

Assalamualaikum...

Sebelum ni Alya selalu sebut-sebut nak pegi Legoland. Bukan Ummi ngan Abi takmo bawak tapi Ummi ngn Abi pun tak pernah sampai lagi. Sepanjang hidup Ummi pernah gi Johor skali je kot...tu pun time kawan ofis kat TIM dulu kawin...tu pun sesat sepanjang jalan hahaha

Kebetulan aritu ada wedding kawan UTP kat Muar, so Abi pun decide nak bawak budak-budak gi Legoland skali. Bukan je budak-budak, Ummi pun tumpang happy skali hehe

Budak yang keletihan, tido sepanjang perjalanan hihi

Kitorang mulakan roadtrip ke Muar dulu sebab wedding kawan tu kat Muar. Alang-alang bley la gi jalan-jalan Muar skali kan?? Ni la first time kami sekeluarga sampai ke Muar ni.

Kami sampai Muar dah agak petang...dalam kol 4 kot kalau tak silap. After dah checked-in & settle down, kami pun mulakan la misi JJCM kami hehe mana tak nya...lunch pun tak makan lagi huhu kebulur dah kot perut ni uwaaa...

Kat Muar ni kami dok kat Classic Hotel, not bad gak la hotel dia. Thanks to Rady coz recommend kan hotel ni hehe syok tau sebab sebelah je ngan hotel ni de shopping mall, Wetex Parade. So if perlu pape senang je nak gi beli jap.

Ok...back to misi JJCM kite ye hehe kalau dah ke Muar, sure la nak makan mee bandung Muar kan? So hasil daripada gugelan...kami jumpa review ramai yang cakap kat Mee Bandung Muar Tanjung Agas ni sedap. Tak yah nak pikir banyak..perut pun dah berdansa, terus jela kami ke kedai ni. Senang je nak gi dari hotel coz masa on the way ke hotel tu kami dah nampak dah kedai ni...memang betol-betol tepi jalan je...

Nampak tak muka-muka mereka yang kelaparan? And....sapa tau, sapa anak Abi?? Hehe

Ramai gak la orang kat kedai ni...even dah petang. Maknanya di Muar ni mee bandung dimakan sepanjang hari la kot kan?? Sebab tu orang sentiasa ada je kat kedai ni..

Hehehehe Ammar's cheekiness dah mula menyerlah

Nampak tak peti belakang tu? Haaa...dia jual gak tau pes untuk kuah mee bandung dia kat sini. Macam teringin nak beli tapi nak balik lambat lagi...mana plak nak simpan nanti kan? Xpela...lenkali kita plan & datang lagi...

Mee Bandung Muar Tanjung Agas - TERBAIK!!!

Haaa tudia sampai dah...memang mengancam la mee bandung dia. Terasa ubi keledek dia dalam kuah tu. Bak kata Masterchef, seasoning & flavour dia sme spot on! Hehehe memang layan la...kena pulak dengan perut memang tengah lapar kan...ikutkan cam nak je tambah sepinggan lagi tapi memandangkan malam nanti ada wedding plak, so kami sabo jela hehe nanti kang dok lawan tengok je makanan kat wedding tu kan...hehehe...

Mee Soto for the kiddos

Ni kitorang orderkan mee soto untuk budak-budak...tak tipu tau, Alya ngan Ammar makan sampai licin. Tolak ayam, sayur-sayur ngan pegedil tu je yg diorang tak makan...yang lain sme selamat masuk perut. Memang sedap gak just masin je sket...maybe sebab dah petang kot kan, kuah pun cam dah render down sket...tu yang jadi masin. But other than that, semua memang puas hati....

Haaa...nampak tak sebelah kiri tu?? Pinggan yang licin yang takde sikit pun kuah yang tinggal tu?? Tu la pinggan mee bandung Sang Hubby...licin kan?? haaa....memang sedap tau!! So sila la cuba bila ke Muar ye.

Bila perut dah kenyang, kami pun pulang la ke hotel untuk berehat-rehat kejap sebelum bersiap ke wedding kawan plak. Macam biasalah, Abi & kiddos bersiap dulu...Ummi selalu yang last. So Ummi la yang kena bersiap cam kartun, laju tak ingat...kalau tak kena bebel sebab lambat huhu...sabo jela kan...

Sempat lagi tu nak berposing sorang-sorang hahaha

Hehehe sempat lagi tu nak ber"selfie" kat dalam lift kan? Sang Hubby dah turun dulu dah dengan budak-budak coz Ammar dah tak sabar dah nak kluar. Dia memang dah terbiasa kalau pakai baju cantik je sket dah tak sabar dah nak kluar..dok jom...jom...sambil pegang tangan Abi dia huhu

Ada yang tanya...camne saya breastfeed Ammar bila pakai dress camni? Haa....kalau nak tau...dress ni nursing friendly tau. Memang sangat convenient...just bawak je nursing cover spare kot-kot anak-anak uols cam Ammar...sambil menyusu tangan ke mana..kaki ke mana...abis ngalahkan orang bersilat huhu


Tengok tu muka si Ammar...ntah apa la yang dia dok pikir dalam pale dia tu kan?? Haha...sementara majlis nak start...berpeluh ketiak la gak la Ummi nak kawal budak kecik ni. Kakak Alya memang asyik berkepit ngan Abi dia je. Tak kasi chan langsung huhu

Penuh sopan santun anak dara Ummi ni bila berposing dengan mood ceria dia...kalau tak...huhh!! Grumpy je dia huhu

Abi and the kiddos, muka sama je 3 beranak ni kan? Hehe =)

Ni la dia pasangan pengantinnya...memang macam Hindustani dah kan? Haa...menarik tau wedding diorang

Haaa groom ni la kawan kitorang...sama-sama masa blajar kt UTP dulu...dia coursemate saya ngn hubby & merangkap housemate hubby. Wife nye orang Iran...nanti anak-anak diorang mesti sangat comelkan?? Sure jadi ala-ala hindustani gitu...hahaha...

Tak sempat nak posing, dah sibuk ajak balik je si Alya ni huhu ngantuk dah katanya

Perut dah kenyang...moh le balik & beradu...katil dah memanggil tu hehe sedaappp tau...selalu kat wedding makan nasi minyak or nasi beriani je kan?? Semalam tu kitorang makan nasi bukhara kambing...memang terbaik!! Dah la saya ni memang peminat kambing..so memang layannnn hehehe

Sebelum tido sempat lagi dok pikir nak makan apa la pagi esok ni kan haha...diriku dengan makanan memang tak dapat nak dipisahkan huhu

Breakfast satay yang terbaik!!!

Rupanya hotel kitorang duduk tu takde breakfast...so apa lagi?? Food hunting la kan hehe...kali ni tak yah nak gugel..saya dah tanya Rady siap-siap and dia syorkan gi makan satay kat kedai Satay Warisan. Perrgghh!! Memang terbaik lah...masa mula memang rasa pelik..makan satay untuk breakfast?? Tapi tu la breakfast Muor style hahaha satay dia memang sedap tau..konsep dia, dia letak je satay kat atas meja tapi dia akan kira satay yang kita je. Yang tak makan dia tak kira...cool kan?? So takdelah istilah terlebih order ke membazir ke pape kan..

Adoiii...tengok gamba pun dah teringat balik rasa dia huhu lazzaatttsss!!!

Selain dari satay...dia ada gak lontong, mee rebus, soto..pastu nasi lemak kalu tak silap. Mee rebus ni pun sedap tapi agak manis la bagi saya...tapi mungkin gak ni resepi orang Muar tak tau la kan...tapi overall memang sedap...

Ni la satay yang menjadi igauan Sang Hubby...asyik dok terbayang je hehe

Satay kami pinggan yang ketiga hehe so faham tak maksud sedap tu?? Hahaha dah terbukti kan?? Alya ngan Ammar pun makan banyak...memang puas hati..

Adoiii Ammar ni...tau la perut dah kenyang..!!

After dah kenyang breakfast, baru la kami teruskan perjalanan ke JB. Nampak tak muka kami yang happy & ceria tu?? Hehehe memang btol kan orang cakap...

Gendang gendut tali kecapi
Kenyang perut senang hati

Contest muka sapa paling bulat? hahaha

Before sampai JB kami singgah ke JPO dulu haha amik feel orang kata hehe tapi takde beli apa pun..window shopping je. Lagipun budak-budak bising panas la..penat la..maklum la..tak jumpa barang diorang kan..tu yang terus je penat tu..

Moh ler kita ke JB.....kita continue citer di JB dalam next post ye....
Stay tune...!!!

xoxo,
Najah Salwa